
רקע
פעילותו של 'האות הבינלאומי לנוער ולצעירים' מבוססת – בישראל כבשאר העולם – על הגות פילוסופית-חינוכית מעמיקה, העומדת במרכזה של כל העשייה החינוכית. הגות זו - ובליבהּ הפילוסופיה של החינוך ההתנסותי (או "הלמידה ההתנסותית") - מתווה את חזונו של הארגון, וממנה נגזרות תכניות העבודה ודרכי הפעולה. אחד מאבותיה של תורת הלמידה ההתנסותית הוא ד"ר קורט האן - אחד מההוגים המרכזיים והחשובים בתחום החינוך, וממייסדי 'האות הבינלאומי לנוער' של הדוכס מאדינבורו, ארגון הפועל בלמעלה מ-140 מדינות בעולם.
רציונל חינוכי - יוצאים מ'אזור הנוחות' ושוברים את 'תקרת הזכוכית'
כמה פעמים רצית לנסות משהו ולא עשית? ידעת שאת חייבת לבצע שינוי ולא יצאת לדרך? כמה פעמים נתת לפחד מכישלון לעצור אותך? במחקרים שנעשו בישראל בנוגע לסיכוי להגשמת תוכניות והצלחה בעתיד, ציינו בני הנוער מחסור ב"תכונות האופי הנחוצות" כגורם מספר אחד המעכב את סכויי הצלחתם בעתיד, אפילו לפני גורמים כמו מצב סוציואקונומי או סביבת מגורים.
מתוך נקודת מוצא זו שם לו למטרה ארגון 'האות הבינלאומי לנוער ולצעירים – ישראל' לאפשר לחניכיו לגלות ולהבין כי יש בהם יותר ממה שהם חושבים – בכוחות עצמם, ובליווי אישי וצמוד. השיטה מבוססת על יצירת חוויות ואתגרים עבור החניך, שמהווים הזדמנות לעשייה חינוכית והתפתחות אישית. אנו מבקשים להעניק להם הזדמנויות מנת לגלות את עצמם, את החוזקות והיתרונות שלהם, ואת הכלים על מנת לממש חוזקות אלה בצורה הטובה ביותר. אנו מאמינים כי לכל נער ונערה ישנה "תשוקה גדולה" כלשהי, ואף שזו לעתים נחבאת וקשה לזיהוי – היא עדיין קיימת תמיד. תשוקה זו היא המקום בו חש הנער מחובר לעצמו, ליכולותיו ולמצוינותו. בעזרת תהליך שמושתת על התנסות, התבוננות בוחנת, ועיבוד של החוויה – יוכל החניך לקבל את הדבר הכי חשוב – את עצמו.
מעגל הלמידה המשמעותית

כארגון נוער, אנו מאמינים כי תפקידנו, הוא לספק לילדים את ההזדמנות לייצר לעצמם חוויות ואתגרים, וללמדם כיצד ניתן להפיק מאותן חוויות ערך מוסף. החניך לא מקבל את החוויות הללו מן המוכן, אלא יוצר אותן עבור עצמו- בכוחות עצמו. מרגע שבחר להצטרף לפעילות, זוכה החניך לליווי אישי של מדריך בוגר מוסמך, שתפקידו לסייע לחניך במציאת הדרך הנכונה ביותר לפיתוח המצוינות האישית שלו: לאתר את תחומי העניין שלו, את הנושאים בהם הוא רוצה להתפתח, וכד'. המדריך מסייע לחניך בהצבת יעדים מאתגרים אך ישימים, ומלווה אותו לאורך התקופה בה חותר החניך להגעה אל היעד. כמובן שהמטרה היא להצטיין ולהצליח, אך גם התמודדות עם אכזבה וכישלון – שלעתים מזדמנים גם הם – היא חלק מן התהליך. חניך שיצבור חוויות הצלחה בלבד ירגיש נהדר באותם רגעים, אך אינו יוצא מצויד כראוי לחיים האמיתיים, שם שלובים תמיד ההצלחות והכישלונות גם יחד, ועם שניהם יש לדעת להתמודד.
המדריך מסייע לחניך להתמיד בביצוע הפעילות על בסיס קבוע (שבועי), וכן מבצע פגישות אישיות וקבוצתיות עם החניכים במטרה לשקף להם את התהליך שהם עוברים, את הכלים בהם הם משתמשים ושבהם יוכלו להשתמש גם בעתיד. בתום כל תקופה בוחנים החניך והמדריך את היעדים שהוצבו, מודדים ובודקים – האם הושגו היעדים? באילו אמצעים? מה יכול החניך ללמוד מהתנסות זו ומהתהליך, שיסייע לו להתמודד עם אתגרים נוספים בחייו, בתחומים אחרים? ראוי להדגיש כי הפעילות אינה תחרותית, והיעדים שמציבים לעצמם החניכים מאתגרים אותם מול עצמם, ולא אל מול אחרים.
נתינה כמנוף להעצמה: ממצוינות אישית למעורבות חברתית
בד בבד עם העיסוק בפיתוח עצמי ומצוינות אישית, חניכינו עוסקים גם בתרומה לקהילה ובמעורבות חברתית. בראייתנו, שני התחומים חופפים ומשלימים זה את זה. אנו מאמינים כי מצוינות אישית אמתית חייבת להיות מלווה במעורבות בקהילה, תרומה לָאחֶר והפנמת ערכים כגון סולידריות וערבות הדדית. מתוך ההבנה כי חוסנה החברתי של מדינה תלוי במידה רבה במידת הערבות ההדדית שחשים אזרחיה, ובמידת המעורבות החברתית שהם מפגינים, אנו מקיימים את רב-התרבותיות והכרת האחר כערכים המובילים את הפעילות בארגון, וכמו כן, מעודדים את החניכים להשתתף בתרומה ושירות לקהילה על בסיס קבוע. כך יכולים החניכים גם להכיר חניכים אחרים בארגון שמגיעים מרקעים, תרבויות ומקומות שונים, וגם לתרום מעצמם לקהילה – שכן מי שתורם, סופו להיתרם בעצמו. חניך שיפעל על בסיס קבוע במקום בו יחוש כי הוא נותן ותורם מעצמו, והתפוקה שהוא מספק מועילה מאוד לאחרים – ערכו העצמי יעלה בעיניי עצמו, ויקדם אותו לרמת מצוינות גבוהה יותר.
השיטה
המודל החינוכי של הארגון מתבטא בשיטת העבודה המושתתת על עקרונות המובילים את פעילות הארגון בכל רחבי העולם. מדובר בפעילות החולשת על ארבעה תחומים, המשמשים כאמצעים להשגת המטרה. בכל אחד מהתחומים בוחר לו החניך את העיסוק הספציפי שמתאים לו, ומציב לעצמו (כאמור – בסיוע המדריך האישי) יעדים מדידים לתקופה הקרובה.
מדידה ובקרה
נדבך הכרחי לכלל העשייה. הפעילות ב'אות הבינלאומי לנוער' משמשת כיסוד מארגן לכלל פעילויות הפנאי של המשתתף. היכולת למדוד ולהעריך את ההתקדמות האישית של כל משתף חשובה והכרחית למדריך, אך בראש ובראשונה היא מהותית למשתתף עצמו, להבנה והבניית התהליך, לשיקוף וליישום המטרות. החל מהשנה תתבסס המדידה וההערכה על גבי פלטפורמה בינלאומית ממוחשבת ומתקדמת.

חזון האות הבינלאומי לנוער וצעירים
פיתוח והעצמה אישית לבני נוער וצעירים,
כמנוף לחיזוק החוסן החברתי והערבות ההדדית