תחומי הפעילות ב'אות הנוער'

מסעות
מטרת המסע האתגרי היא להעמיד בפני כל משתתף את האתגר של התנהלות בסביבה לא מוכרת, בתנאים לא נוחים ומול מטרה ברורה של הגעה ליעד מוגדר וידוע.
אנחנו ב'אות הנוער' מבקשים לעודד ולגלות את רוח ההרפתקנות הקיימת אצל כל אחד מאתנו, לצד ההתנסות בכלים מעשיים להתנהלות בשטח לא מוכר: החל מקביעת המסלול, דרך קריאת מפה וניווטים ועד הקמת מאהל והכנת ארוחות. כל המסעות צריכים להיערך בקבוצות קטנות של מינימום 4 ומקסימום 7 משתתפים.
המסע מציג אתגר מרגש למשתתפי האות ודורש נקיטת יוזמה להשגת מטרה ספציפית, כאמור - בסביבה לא מוכרת. במילים אחרות: על החניכים לארגן, לתכנן, להתאמן ולבצע משימות יחדיו, כאשר הם מסכימים ביניהם על חלוקת התפקידים ותחומי האחריות. הם נדרשים לשיתוף פעולה ולעבודת צוות, כמו גם ליוזמה, יצירתיות וגמישות.
בכל מסע של 'אות הנוער' מושם דגש על מודעות סביבתית והבנת חשיבותה של ההגנה על הסביבה.
המסעות הינם מגוונים ויכולים להתבצע ברגל, באופניים, על גב סוסים, בקיאקים, רפטינג או שיט. למסע צריכה להיות מטרה ברורה והוא חייב לכלול אתגר פיזי מסוים.
לכל אחד מהשלבים – ארד, כסף וזהב – יש דרישות שונות מבחינת המסע.
מסע חקר - מסע המערב טיול עם מטרת חקר שנקבעה מראש.
מסע חקר + הרפתקה – מסע המשלב בין מחקר והרפתקה.
אז מה עושים?
1. מתכננים את המסלול.
2. קובעים את מטרת המסע: טיול – חקר – הרפתקה.
3. מתאימים את משך המסע לשלב בתכנית, ע"פ הפירוט הבא –
בשלב הארד - 2 ימים בחוץ, כולל לילה אחד באוהל/שק שינה (או חלופה הולמת), כולל לפחות 12 שעות של מאמץ ופעילות, בממוצע 6 שעות ליום.
בשלב הכסף – 3 ימים בחוץ, כולל 2 לילות באוהל/שק שינה (או חלופה הולמת), כולל לפחות 21 שעות של מאמץ ופעילות, בממוצע 7 שעות ליום.
בשלב הזהב - 4 ימים בחוץ, כולל 3 לילות באוהל/שק שינה (או חלופה הולמת), כולל לפחות 32 שעות של מאמץ ופעילות, בממוצע 8 שעות ליום.
4. מתאמנים: לפני היציאה למסע על המשתתפים להפגין יכולת מספיקה במיומנויות הנדרשות, כך שיוכלו לבצע אותן בבטחה. אימונים מקדימים צריכים להיערך עבור כל סוגי המסעות: אוכל ובישול, עזרה ראשונה בשטח, בטיחות, ציוד, ביגוד מתאים, קריאת מפה, גזיות ודלקים, שימור הסביבה, הישרדות (הליכה לאיבוד), שימוש במצפן, מחנאות, תכנון הטיול, מנהיגות, תקצוב מים, מציאת המסלול.
על עריכת האימונים המקדימים יפורסמו מועדים ע"פ מועדי המסעות.
5. יוצאים למסע.
מה הם "מסעות-חֶקֵר"?
בשלבי הכסף והזהב משתתפים יכולים לבחור במסע חקר (להבדיל ממסע רגיל).
כל מסעות החקר חייבים לכלול אלמנט של טיול, ובכל מקרה - לפחות 10 שעות יוקדשו לכך, כולל הזמן הנדרש לניווטים ומציאת מסלול (לא כולל ההגעה והעזיבה לשטח המסע).
שארית שעות הפעילות המתוכננת יוקדשו לקמפינג, להקמת האוהלים ולהתבוננות וחקר עצמאיים, תוך התייחסות למאפיינים טבעיים, גיאוגרפיים או היסטוריים, או לפעילות פיזית כמו ניווט, טיפוס או טיול במערות.

תמונות ממסעות שערכו חניכי הארגון:
![]() רגע של מנוחה | ![]() על פסגת העולם | ![]() מקימים מחנה |
---|---|---|
![]() מבשלים לבד | ![]() ארוחת ערב | ![]() קח מקל, קח תרמיל |
![]() | ![]() מסע משותף עם משתתפי האות באנגליה |
פעילות גופנית (ספורט)
מטרות -
לעודד דרך ההשתתפות בפעילות גופנית ושיפור הביצועים:
# סגנון חיים בריא – "נפש בריאה בגוף בריא"
# תחושת סיפוק מתמשכת
# עיצוב וחיטוב הגוף, אימוץ סגנון חיים בריא
# פיתוח משמעת עצמית ויכולת התמדה
תחום זה מבוסס על השיפור בביצועי המשתתף ביחס ליכולותיו ולנקודת הפתיחה שלו. משתתפים צריכים לחתור להשגת מטרה פיזית אישית שנבחרה מראש. כך הופך החלק למאתגר עבור כל משתתף, ללא קשר לדרגת הכושר הגופני האישי שלו. האימונים בפעילות הגופנית הנבחרת מעודדים משמעת עצמית, יכולת התמדה וטיפוח המוטיבציה העצמית של המשתתף.
על המשתתפים לעסוק בפעילות הגופנית הנבחרת שלהם תחת פיקוח הולם והנחיה ע"י אדם בעל הכשרה או ניסיון מספקים בתחום. בדרך זו המשתתפים ישיגו ידע רב יותר והבנה על הפעילות הנבחרת שלהם, מה שיוביל לביצועים משופרים ותחושת סיפוק והנאה רבה יותר. הכשרה הולמת צריכה לוודא, בין השאר, שהמשתתפים לומדים את טכניקות הבטיחות הנכונות של התחום.
משתתפים בעלי מוגבלות מעודדים לבחור בתחום זה פעילות אותה הם יכולים לבצע באופן מלא, בלא כל שינוי בדרישות.

פיתוח תחביב / מיומנות
מטרות:
# לעודד פיתוח תחומי עניין אישיים ורכישת מיומנויות.
# להרחיב את אופקינו.
# לעודד יצירת קשר עם אנשים מנוסים בתחומים שונים.
# לעודד צעירים ליזום וליצור, במקום להמתין בפסיביות שהדברים ייעשו עבורם.
תחום זה נועד לעודד את החניכים להתמיד בפעילות מפתחת, מתוך מגוון הפעילויות האפשריות, שהוא עצום. בתחום זה יפתחו הצעירים את היכולת להציב לעצמם מטרות מאתגרות, את יכולת ההתמדה, העמידה באתגרים, התמודדות עם כישלונות, פתרון בעיות, ובעיקר את האמונה ביכולותיהם.
המיומנות הנבחרת צריכה לאפשר למשתתפים להרחיב את אופקיהם, תוך תחושת אתגר ועניין. חשוב כמובן שהמשתתפים יבחרו בפעילות בעלת עניין אמיתי עבורם, אשר בו ישמחו להתמיד ולהעמיק.
המשתתפים יכולים:
# לבחור בתחום עניין או תחביב בעל אופי מתפתח כמו נגינה בכלי מוזיקלי, דיג או אמנות פלסטית.
# להתעמק בתחום לימוד מסוים כמו ארכיטקטורה או לימודי תרבויות.
# ללמוד מיומנות מקצועית, כמו כישורי מחשב, נגרות, או הדרכה - שיכולה להוביל לעבודה זמנית או אפילו לקריירה.
יש לוודא שהמיומנות הנבחרת הינה בעלת אופי לא-פיזי. חלק זה מדגיש מאמץ, התמדה והתפתחות לעומת נקודת ההתחלה האישית של כל משתתף, ולא הגעה לסטנדרט קבוע ואחיד. המשתתפים צריכים להראות מחויבות לפעילות הנבחרת על ידם לפחות למשך פרק הזמן המינימלי שנקבע ובשאיפה לעבור תוך כדי כך תהליך משמעותי ומהנה.
הכנת תכנית מיומנות חדשה
מטרתה של תכנית הפעילות הנבנית עבור המיומנות הנבחרת אינה להיות נוקשה, אלא לספק הדרכה ולתת לה מסגרת מסודרת. עבור כל מיומנות נבחרת יש לבנות תכנית פעילות בעזרת אדם המכיר את התחום, ולהעבירה לאישור הרכז/ת בסניף.
תכנית מיומנות צריכה להיבנות בצורה הדרגתית, תוך שימת לב לרמה בה מתחיל החניך את פעילותו (מתחיל / בסיסי / מתקדם). התכנית צריכה להגביר את הקושי בהדרגה כדי להציע אתגר בכל רמה.
התכנית חייבת להתייחס לדרישות הבטיחות הקיימות במיומנות הספציפית (אם יש).
כדי לגרות ולפתח את יכולתו של המשתתף, יש לעודד אותו לעשות את הדברים הבאים במהלך בניית התכנית:
לחקור את המקור ואת ההיסטוריה של המיומנות הנבחרת; לאסוף חומר בנושא; לאסוף רשימה של ספרי הדרכה בנושא; ועוד.

מעורבות בקהילה
מטרות:
# ללמוד להעניק שירות מועיל לאחרים.
# להעריך את השירות מרצון.
# ללמוד על האחריות החברתית שלנו כפרטים בקהילה.
# פיתוח מחויבות ואחריות.
# העצמת תחושת הערך העצמי של החניך/ה, ע"י נתינה לאחרים.
תחום זה מבוסס על התפיסה לפיה שלחברי קהילה יש אחריות אחד כלפי השני ושהושטת עזרה ברצון הינה צעד חשוב בדרך ליצירת קהילה מרוצה ואכפתית. הפעילות הנבחרת עבור תחום זה צריכה להלום את הכישרונות ותחומי העניין של כל משתתף ואת זמינות המשאבים. המתנדבים הצעירים צריכים לקבל הכשרה מתאימה ולהיות בעלי ידע על הצרכים של אלה להם הם מושיטים עזרה.
מעורבות בקהילה מיועדת לפתח תחושת שייכות לקהילה ואחריות לאחרים. כישורים בין-אישיים ויכולות מנהיגות הם חלק מהתכונות שיכולות להתפתח במהלך הפעילות בחלק זה. הדגש הוא על מחויבות עקבית לפעילות השרות הנבחרת. התקווה היא שהפעילות הרצופה תהיה פתח לחיים שלמים של מעורבות בקהילה.

